Posljednjih dana svjedoci smo medijskog i političkog linča banjolučkog biskupa Franje Komarice povodom njegove metaforičke i simboličke usporedbe stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu sa stradanjem i progonom hrvatskog naroda banjolučke regije tijekom Domovinskog rata i poraća, kao posljedice velikosrpske politike i agresije na nesrpski živalj toga kraja.

Udruga kotorvaroških Hrvata oštro osuđuje neprimjerene i besprizorne napade čitavog niza srpskih političkih stranaka iz entiteta republike srpske na biskupa Komaricu. To nije prvi puta da je biskup Komarica izložen ovakvim orkestriranim napadima i bestijalnim udarima političkih i inih čimbenika iz entiteta republike srpske. Svima njima, bez obzira na političku opciju i stranački program, biskup Komarica je uporišna točka oko koje su jedinstveni i ujedinjeni kada ga treba napasti i prijetiti mu. A prijetnja im je jer govori i živi istinu već više od 25 godina, istinu koja boli i zato tako neprimjereno reagiraju.

Mi, Hrvati kotorvaroškog kraja, živi smo svjedoci da biskup Komarica govori istinu kada uspoređuje Bleiburg sa stradanjima Hrvata u entitetu republike srpske. Od skoro 12 000 Hrvata, koji su prije rata živjeli u Kotor Varoši, sada ih tamo živi samo oko 200. Svi ostali su brutalno prognani i protjerani sa svojih ognjišta, a tijekom Domovinskog rata nekoliko stotina ih je ubijeno, dok je preko 1100 kuća i objekata spaljeno i uništeno. Zar to nije, i u realnom i u simboličkom smislu, usporedivo sa bleiburškim stradanjem hrvatskog naroda i njegovim križnim putem. Samo što križni put hrvatskog naroda banjolučke regije i cijele republike srpske, koja je stvorena na prolivenoj krvi ubijenih i mučenih Hrvata i ostalog nesrpskog življa, još uvijek, 25 godina poslije stradanja i progona, traje i ne nazire mu se kraj.

Zbog svega toga i istine koja boli, a koju kazuje biskup Komarica, nikada ne smijemo zaboraviti stradanja hrvatskog naroda i one koji su svojom bestijalnom velikosrpskom politikom doveli do toga.

Udruga kotorvarošklih Hrvata

Prijava

Udruga kotorvaroških hrvata
IBAN: HR0624840081135015477

Go to top