U nedjelju, 3. srpnja 2016. u Župi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu održan je 8. tradicionalni susret vjernika kotorvaroške doline pod motom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Susret već tradicionalno organiziraju tri župe kotorvaroške doline i Udruga kotorvaroških Hrvata iz Zagreba. Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta bila je Gradska skupština Grada Zagreba. Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Marko Vidović, rodom iz Kotor Varoša, a sada župnik u župi Prijedor, uz suslavlje župnika župe sv. Marije Anđeoske fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice te fra Bože Ljubića, gvardijana samostana sv. Ilije.

Nakon mise susret se, uz prigodni program, nastavio druženjem nekoliko stotina vjernika, raseljenih Hrvata iz Kotor Varoši i njihovih prijatelja. Bila je to prigoda da se Hrvati iz Kotor Varoši, koji su raseljeni i žive diljem Hrvatske, BiH, susjednih zemalja i Europe, barem jednom godišnje u većem broju i na jednom mjestu sastanu, razmjene iskustva i popričaju o rodnom zavičaju.

Nazočni su bili i brojni gosti i uzvanici: Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava; Zoran Piličić, izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba gospodina Andrije Mikulića; Ante Plazonić, zastupnik u Gradskoj skupštini; Dražen Markota, predsjednik VGČ Sesvete; Milan Kovač, član Predsjedništva HDZ-a; Mijo Crnoja, čelnik izaslanstva Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak; Marijan Biškić, tajnik Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“ i drugi predstavnici zavičajnih udruga.

U svom pozdravnom govoru gospodin Zoran Piličić, izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, prenio je okupljenima pozdrave njezinog predsjednika gospodina Andrije Mikulića te naglasio da Gradska skupština svojim pokroviteljstvom daje podršku borbi i nastojanju Hrvata kotorvaroške doline da očuvaju svoje tradicijske vrijednosti i svoj rodni zavičaj. I ostali uzvanici su u svojim govorima pozvali raseljene i prognane Hrvate da ne zaborave svoj rodni zavičaj i svoje tradicijske običaje te čuvaju baštinu i spomen na svoje ognjište.

Na kraju ovog 8. tradicionalnog druženja i okupljanja Hrvata iz Kotor Varoši, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata gospodin Marko Bilobrk i čelnik Organizacijskog odbora fra Stipo Karajica uručili su prigodne poklone zaslužnim sponzorima i organizatorima ovog susreta te dokazanim prijateljima Hrvata iz Kotor Varoši.

Prijava

Udruga kotorvaroških hrvata
IBAN: HR0624840081135015477

Go to top