Kotorvaroška dolina, naš rodni zavičaj je više od 24 godine pust i osiromašen, ali ne i zaboravljen. Ratni događaji i nasilno protjerivanje preko 10 000 Hrvata prouzročili su nesagledive posljedice. Preostali Hrvati su čuvari zavičajne baštine, a poneki entuzijasti izvana pokušavaju na razne načine otrgnuti ga od potpunog zaborava. U prilog tome će i ovogodišnji najposjećeniji dani u našem kraju za Veliku Gospu i Rokovo biti svečanije dočekani i proslavljeni

 

Tako će 14. kolovoza ove godine, naši franjevci-svećenici: fra Marko Kovačić, fra Petar i fra Stipo Karajica proslaviti 50/25-obljetnicu svećeničkog ređenja u rodnom Kotor Varošu. Središnji događaj, u nedjelju u 11 sati - Svetu misu će zajedno s jubilarcima, okupljenim svećenicima, vjernicima i prijateljima predslaviti mons. dr. fra Marko Semren, banjolučki pomoćni biskup.

Cjelodnevna svečanost će biti završena u Sokolinama misom uočnicom u 18 sati, u čast Velike Gospe, a nakon toga dobrotvorni koncert Miroslava Škore (14.08.) i Ivana Zaka (15.08.), koji će nastupom pomoći skupiti novac za dovršetak i izgradnju u ratu oštećene crkve i kuće župe Uznesenja BDM u Sokolinama. Po dobrom starom običaju ovogodišnje okupljanje i proslava svetkovina u našem kraju bit će vjerski i dobrotvorni dani, stavljeni pod zagovor nebeskih zaštitnika naše doline Velike Gospe i svetoga Roka.

Ulaznice za najavljene koncerte će se moći u pretprodaji nabaviti već početkom srpnja, u mjestima gdje su Kotorvarošani našli svoja privremena i nova boravišta u Zagrebu, Kutjevu, Opatiji, Klagenfurtu, Welsu, Stuttgartu, Balgachu i St. Gallenu.

Kotorvarošani, prijatelji, poslovni partneri, tvrtke, firme, obrti i pojedinci su pozvani da svojim prilozima budu sponzori i na taj način podupru ove dane i događaje, prinoseći svoju „Zahvalu Gospi Sokoljskoj“.

Kotorvarošani, veselimo se zajedničkim susretima!  

Miroslav Škoro (53) u karijeri je odradio više od 250 koncerata, dosta njih dobrotvornih i svakog od njih pamti.

- Baš nikad mi nije bilo teško odazvati se. Svačega sam se nagledao, nehumanih uvjeta, tužnih ljudi i teških sudbina - kaže Škoro, koji u kolovozu zajedno s pratećim Bandom nastupa na dobrotvornom koncertu u Sokolinama/ Kotor Varošu.

Cilj ovog dobrotvorno-glazbenog projekta je da se pozovu Kotorvarošani i njihovi prijatelji da ove godine i ove dane dođu u što većem broju, posjete rodni zavičaj i svojim doprinosom sudjeluju i pomognu ostvarenje zajedničkog zavjeta Hrvata, vjernika i štovatelja Velike Gospe Sokoljske.

- Posebno mi je drago kad mogu pomoći - kaže Škoro koji se rado odazvao na poziv Kotorvarošana da sudjeluje u ovom dobrotvornom koncertu, čije najbolje izdanje pamtimo iz godine 2005. kada je s prijateljima i kolegama Matom Bulićem i Markom Perkovićem Thompsonom u Zagrebu nastupao na dobrotovornom koncertu za svetiše sv. Ive Krstitelja u Podmilačju.

 

Prijava

Udruga kotorvaroških hrvata
IBAN: HR0624840081135015477

Go to top