Dana 25. veljače 2013., članovi Upravnog odbora Udruge kotorvaroških Hrvata u sastavu: predsjednik Marko Bilobrk, Marijan Miškić, Jakov Kljajić i Jozo Petrušić nazočili su u Banja Luci javnoj tribini u organizaciji HDZ BiH pod nazivom „Reorganizacija i preustroj BiH“. To je bila jedna od niza tribina na tu temu koje su organizirane diljem BiH.

 

     Glavni gost na tribini bio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sa svojim suradnicima. Čović je istaknuo da BiH nije država jer u svom sastavu ima dvije jedinice – federaciju i republiku što i po pravnoj definiciji vrlo teško može biti država. U tom kontesktu iznio je stajalište HDZ BiH da se BiH organizira u tri razine vlasti pri čemu će svaka od njih imati izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast te poštivati načelo apsolutno ustavne ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH. Također, predložio je, na srednjoj razini vlasti, ustrojavanje četiri teritorijalne jedinice sa sjedištima u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Krajnji cilj ovih prijedloga je pronalaženje adekvatnog i optimalnog rješenja za sva tri konstitutivna naroda u BiH, a koji jamči punu ravnopravnost istima. Tek nakon reorganizacije bit će moguće posvetiti se pitanjuma gospodarstva i stvaranju puno boljih uvjeta za opstanak hrvatskog naroda.

     Kroz pitanja tijekom rasprave dalo se zaključiti da se Hrvati u Republici Srpskoj ne osjećaju ravnopravnima, na što je Dragan Čović odgovorio da prvo treba stvoriti ustavni okvir za ravnopravnost pa tek onda o njoj govoriti i djelovati.

     Čović je govoreći o popisu stanovništva u BiH pozvao sve Hrvate da se registriraju i pristupe istome u listopadu 2013. jer je to jedini način da Hrvati zaštite svoja prava. I zaista valja naglasiti da se radi o povijesnom trenutku i moralnoj odgovornosti svakog Hrvata i svakog od nas za naša stoljetna ognjišta i našu djedovinu. Sve ovisi o nama koliko ćemo htjeti sudjelovati s ciljem izgradnje pravično uređenog društva u BiH. Sada je povijesni trenutak da se uključimo.

     I na kraju možemo zaključiti da ove tematske tribine imaju svrhu informirati što više građana BiH, javnih djelatnika te međunarodnih čimbenika o ozbiljnoj nakani HDZ BiH da se nešto poduzme glede reorganiziranja postojeće državne strukture u BiH, jer je trenutno stanje neodrživo, poglavito po pitanju prava, a i same opstojnosti Hrvata u BiH.

 

Prijava

Udruga kotorvaroških hrvata
IBAN: HR0624840081135015477

Go to top