Zaista, u svega osam i po minuta video-materijala nakupilo se obilje primjera hrabrosti i beskompromisnosti parapolicajca Stevandića na koje, s pravom, može biti "ponosan"; hrabrost koju je ispoljio nad nenaoružanim, nezaštićenim civilima može se uporediti sa onom koju su demonstrirale njegove kolege, Stanišićevi parapolicajci  iz "Škorpiona", kada su tri godine kasnije strijeljale svezane i premlaćene srebreničke mladiće kod Trnova! 

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS, koji je u parlament izabran na listi SDS-a, a ubrzo postao dio parlamentarne većine Milorada Dodika, na prozivke da je tokom rata na čelu parapolicijskih snaga počinio ratne zločine u Banja Luci i okolini (ne samo nad Bošnjacima i Hrvatima, nego i uglednijim Srbima) redovno odgovara da je "ponosan na sve što je uradio u ratu".

Stevandić je prije rata ušao u Ratno Predsjedništvo Srpske Krajine (predvođeno ratnim zločincima Radoslavom Brđninom i Stojanom Župljaninom) a bio je na čelu tzv. Srpskih odbrambenih snaga (SOS) koje je formirala Državna bezbednost Srbije.

Završio je obuku u organizaciji DB Srbije i Pančevu. Na novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa šefom srpske tajne službe Jovicom Stanišićem, kojem je nedavno počelo ponovljeno suđenje u Haagu za zločine njegovih parapolicijskih snaga u Hrvatskoj i BiH, Stevandić je prije nekoliko godina odgovorio "u dobrim, ali privatnim".

Nedavno je na društvenim mrežama objavljen video-snimak "gostovanja" Nenada Stevandića i njegovih SOS-ovaca u Kotor Varoši u junu 1992. godine, kada je ovaj grad etnički očišćen od Bošnjaka i Hrvata.

"Hrabrog" komandanta Stevandića kamera prati dok, u cik zore, neustrašivo tuče civile u policijskoj stanici, upada u kuće koje niko ne brani, istjeruje i premlaćuje nesretne stanare, presreće na ulici rijetke prolaznike i sa svojim do zuba naoružanim specijalcima ih tuče i cipelari...

Zaista, u svega osam i po minuta video-materijala nakupilo se obilje primjera hrabrosti i beskompromisnosti parapolicajca Stevandića na koje, s pravom, može biti "ponosan".

Hrabrost koju je ispoljio nad nenaoružanim, nezaštićenim civilima može se uporediti sa onom koju su demonstrirale njegove kolege, Stanišićevi parapolicajci  iz "Škorpiona", kada su tri godine kasnije strijeljale svezane i premlaćene srebreničke mladiće kod Trnova! 

Pogledajte video i sve će vam biti jasno...

slobodna-bosna.ba

 

Prijava

Udruga kotorvaroških hrvata
IBAN: HR0624840081135015477

Go to top