KOTOR VAROŠ - 31. obljetnica borbe, stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoša

31 godina prošla je od 17. listopada 1992., dana kada je nekoliko tisuća preostalih kotorvaroških Hrvata, poslije višemjesečnih teških borbi i stotina ubijenih i ranjenih, bilo prisiljeno napustiti svoja stoljetna ognjišta i otići u nepoznato, na put pun neizvjesnosti. Njihova žrtva i kalvarija bit će trajna mrlja na savjesti onima koji su to napravili.

U spomen na te tragične događaje u subotu, 14. listopada 2023. u Kotor Varošu je obilježena 31. obljetnica borbe, stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoša. Svečano i s pijetetom prema žrtvama brojni su Hrvati iz kotorvaroške doline, hrvatski branitelji i njihovi prijatelji položili vijence i upalili svijeće u spomen i sjećanje na one koji su dali svoje živote u borbi za svoju samobitnost i svoj dom. Vijenac su položili generalni konzul RH u Banjoj Luci Zoran Piličić i izaslanik SDU za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, izaslanik dopredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš, Udruge kotorvaroških Hrvata Zagreb i udruga Hrvata koji žive u Kotor Varošu.

U svom prigodnom govoru generalni konzul Zoran Piličić pozvao je na čuvanje spomena na žrtvu koja je učinjena u borbi Hrvata kotorvaroške doline za opstanak na svojim ognjištima, a posebno na vječno sjećanje i zahvalu svima onima koji su dali svoje živote u toj borbi. Sjećanje i obilježavanje tih tragičnih događaja obveza su sviju nas, a sjećanje i nezaborav jedino su jamstvo da se takvi tragični događaji neće ponoviti.

Svetu misu zadušnicu u spomen na 174 ubijena Hrvata i hrvatska branitelja predslavio je fra Pero Karajica, uz suslavlje fra Zorana Mandića i fra Jure Aščića. Nakon mise ugodno i prijateljsko druženje sviju okupljenih nastavljeno je uz prigodnu okrepu.